Parasta mitä tehdä kalastuksen ohessa

Vaikka kesän sesonki alkaa olla ohi, Suomessakin voi kalastaa pitkälle syksyyn. Lapin kalavedet tarjoavat antimiaan ympäri vuoden ja meritaimenet siirtyvät kauden loppua kohden sisemmäksi saaristossa ja matalampaan veteen. Ja jos ei juuri taimen syö, Suomen järvissä, joissa ja merissä on runsaasti muutakin kalaa.

Kalastamisen kuuluu yleensä olla rentouttavaa puuhaa, mutta toisinaan aika käy väkisinkin pitkäksi tai kalamies yksinkertaisesti tarvitsee hermolepoa, kun se taimen ei vaan suostu jäämään koukkuun ja kahvikin on pahaa. Harvoille meistä kalastus on varsinaista leipätyötä, joten ei sen siltä pitäisi tuntuakaan. Mutta millaisia viihdyttäviä aktiviteettejä moderni kalakalle voikaan harrastaa kalastuksen ohessa tai sen aikana?

Elokuvat ja tv-sarjat

Riippuen kalastusmuodosta, aika voi käydä pitkäksi ja toisinaan jo siirtymät ovat puuduttavia. Sen ikiaikaisen Candy Crushin pelaaminen alkaa jossain vaiheessa syödä miestä, eikä käsiäkään oikein riittäisi jatkuvaan mobiililaitteen räpläämiseen. Pelaamiseen täytyy muutenkin keskittyä liikaa, mikä on pois taimenen narraamisesta. Mutta ongelmaan on tehokas ratkaisu: myös elokuvat ja tv-sarjat kulkevat nykyään näppärästi mukana mobiililaitteilla paikkaan kuin paikkaan.

Tietenkin intensiivisen Game of Thronesin seuraamisen takia taimen saattaa uida ohi haavin, joten liian suurella pieteetillä ei liikkuvaan kuvaan kannata keskittyä. Esimerkiksi Netflix tarjoaa erinomaisen valikoiman myös vähän kevyempää viihdettä, joka ei välttämättä vie keskittymistä kokonaan pois taimenen nappaamisesta. Taustalla pyörivä komedia pitää aivot virkeänä ja mielen positiivisena, vaikka taimenet pitäisivät kalastajaa pilkkanaan.

Suoratoistopalvelujen lisäksi useista lähteistä voi ladata elokuvia tai tv-sarjoja omalle laitteelleen. Tämä onkin suositeltava ratkaisu, mikäli kalareissu vie ulkomaille tai niin kauas sivistyksestä, että mobiiliverkko ei suuria datamääriä suostu siirtämään. Ammattimaiset vapaa-ajan viettäjäthän pitävät laitteillaan jatkuvasti muutamia tv-sarjoja tai elokuvia, joiden puoleen voi hätätilanteessa kääntyä.

Urheilun seuraaminen

Urheilua on helppo seurata pienissä erissä ja satunnaisesti, kun kärryiltä ei putoa, vaikka vartti menisi ohi taimenta väsyttäessä. Lisäksi urheilua on saatavilla käytännössä kellon ympäri, kunhan ei ole liian nuuka lajivalikoimasta – yöllisellä pilkkireissulla on yllättävän rentouttavaa seurata NHL-ottelua!

Erilaisia makasiiniohjelmia, studioita ja highlight-kokoelmia löytyy joka makuun, eikä urheilunkaan seuraamisen tarvitse aina olla live-lähetyksiä. Tämän lisäksi useat vedonlyöntitoimistot tarjoavat rekisteröinnin ja talletuksen jälkeen mahdollisuutta katsella urheilua ilmaiseksi ja hyvällä laadulla. Valikoima on myös usein erittäin monipuolinen – eikä maksa käytännössä mitään. Kaiken lisäksi seuratessasi urheilua ja kalastaessasi voit myös tehdä hiukan rahallista voittoa.

Urheilun seuraaminen

Syksyn puhutuimpaan urheilutapahtumaan, tulevaan kamppailuspektaakkeliin Mayweather vs McGregor, on tarjolla useita katseluvaihtoehtoja. Mistä tässä paljon puhutussa ottelussa sitten on kyse? Jos olet asunut portaiden alla viimeisen kuusi kuukautta, et ehkä vielä tiedä, joten kerrataan.

Jo kertaalleen eläköitynyt nyrkkeilijälegenda, 40-vuotias Floyd ”Money” Mayweather kohtaa vapaaottelun tuplamestarin Conor McGregorin nyrkkeilykehässä lauantaina 26. elokuuta. Mayweather otteli uransa aikana 49 ottelua, joista hän voitti kaikki. Mestaruuksia mieheltä löytyy yhdeksästä eri major-luokasta ja lisäksi vyöllä on useita muita titteleitä.

Vastustajien lisäksi Mayweather on myös takonut rahaa: mestarin ottelut ovat tuottaneet yli 1.3 miljardia dollaria, joista itse ottelijallekin lienee jäänyt mukava siivu. Conor McGregor on puolestaan 29-vuotias irlantilainen vapaaottelija. McGregor on kahden painoluokan UFC-mestari ja otellut 24 ottelua, joista voittoja 21. Nyrkkeilykehässä irlantilaista ei ole aiemmin nähty, mutta kerta se on ensimmäinenkin. On mielenkiintoista nähdä, kumpi vie voiton kehässä, McGregor vai Mayweather. Vedonlyöntiyhtiö Betsafe tarjoaa ottelun tiimoilta kampanjan, jolla matsin näkee käytännössä veloituksetta.

Supliikkimiehinä tunnettujen kamppailijoiden kohtaamista on hehkutettu sen varmistumisesta saakka joka puolella, eikä urheilun ystävä yksinkertaisesti voi jättää tällaista spektaakkelia väliin. Harva kuitenkaan haluaa maksaa mansikoita yksittäisestä ottelusta – eikä ole tarvettakaan.

Musiikin kuuntelu

Monille täysin arkipäiväistä toimintaa, jota voi nykyteknologian avulla harrastaa muita häiritsemättä käytännössä missä vain. Ei ole tietenkään suotavaa tykittää boomblasterilla Apulantaa Tenojoella, mutta napit korvissa musiikin kuuntelu onnistuu aiheuttamatta pahennusta. Musiikki voi myös soida taustalla kalastaessa, sillä mikä onkaan mahtavampaa kuin kiskoa taimenta Wagnerin Valkyrioiden tahtiin.

Hyvä puoli musiikin kuuntelussa kalastuksen ohessa on sen yleensä rentouttava vaikutus. Harva kuuntelee musiikkia josta ei pidä, joten samalla tuotetaan myös mielihyvää. Huonompana puolena musiikki peittää tehokkaasti alleen muut äänet – urheilua ja elokuvia voi katsella myös äänettömänä.

Myös musiikin kuunteluun on tarjolla monenlaista palvelua, eikä sitä Kirkan koko tuotantoa tarvitse kantaa mukanaan Walkmaniin sopivilla C-kaseteilla. Spotify lienee tunnetuin verkossa toimiva palvelu, josta löytyy lähes kaikki kaupallisesti julkaistu musiikki monelta vuosikymmeneltä.

Musiikin kuuntelu ei tietenkään kaikille sovi, eikä sitä välttämättä pidemmän päälle jaksa. Kenties paras vaihtoehto onkin pitää kalastuksen ohessa silmänsä ja korvansa auki – ja nauttia luonnon virikkeistä. Jos puuduttaa eikä taimen nappaa, niin ainahan voi turvautua mihin tahansa näistä kolmesta nykyteknologian luomasta mahdollisuudesta: elokuvat & tv-sarjat, urheilu ja musiikki.